ARXIU VIRTUAL DE L’ANGLO-CATALAN SOCIETY

Amb la creació d’aquest web es materialitza el projecte “Arxiu virtual de l’Anglo-Catalan Society” que rebé l’ajut Projectes Batista i Roca (PBR) atorgat per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitats i Recerca (AGAUR) destinat a catalogar i a digitalitzar una part substancial i decisiva de l’arxiu històric de l’Anglo-Catalan Society.

Des de 1954, any en què es va constituir l’associació, l’Anglo-Catalan no ha deixat de generar un volum considerable de documentació i material històric que ha constituït, al llarg dels anys, el nucli central d’aquest arxiu.

La sòlida i perseverant trajectòria de la societat a l’hora de promoure l’interès per la llengua i cultura catalanes en les universitats del Regne Unit i Irlanda ha configurat un llegat de valor històric, sociològic i cultural que, tal i com demostra el seu arxiu, l’ha convertida en un referent de la catalanística en terres angleses i irlandeses.

Conseqüentment, un dels objectius principals d’aquest projecte ha estat el d’oferir una nova eina de recerca que posi a l’abast dels usuaris el conjunt d’aquesta documentació en format digital i faciliti, d’aquesta manera, l’estudi de la creació i formació de xarxes culturals i acadèmiques fora de l’àmbit lingüístic català.

Així, a banda dels documents localitzables en el catàleg de l’arxiu, el web també ofereix la possibilitat d’accedir lliurement als programes preservats de les conferències anuals de la societat, al fons d’imatges i a la transcripció de les entrevistes realitzades a alguns dels membres de l’ACS que han tingut la generositat de compartir les seves vivències.

Tanmateix, juntament a la voluntat de donar a conèixer aquest fons als investigadors i a tothom que hi estigui interessat, la pàgina web també pot esdevenir una plataforma d’intercanvi a partir de la qual hom pugui col·laborar amb suggeriments per a millorar-la.